XENON FAR MODİFİKASYONU

 

ÖNEMLİ NOT: Olabilecek herhangi bir aksaklıktan dolayı sorumluluk kabul etmemin mümkün olamayacağını, yapacağınız her modifikasyonda sorumluluğun tamamen size ait olacağını özellikle hatırlatmak istiyorum.

 

 

Asrın modifikasyonundan ilk fotoğraflar!!!

 

Önce alet listesi:

 

Bir adet ısı tabancası, bir adet sağlam tornavida, bir adet el motoru ve çalıştırmak için güç kaynağı, lokma takımı, siyah silikon (akrilik değil!) mastik.

 

    

 

 

Bir adet Ford Focus, boş bir ev (hanımı tatile gönderin!!!), ölçülemeyecek kadar çok sabır ve bolca boş vakit.

Ayrıca birkaç gün boyunca otomobil yatacağı için ya ödünç bir otomobil ya da işyerinden izin!

 

Önce farlar sökülecek. Her biri üçer cıvata ile tespitli. İkisi üstte biri altta. Alttakine en kolay ulaşım yolu otomobili lifte kaldırıp alttan çalışmak. Ya da davlumbazı kısmen söküp farın alt vidasını sökmeye çalışabilirsiniz ancak unutmayın, vida düşey değil yatay konumda bulunuyor. Başı otomobilin dış tarafına, ucu iç tarafına bakıyor. Oldukça abes bir pozisyon yani. O nedenle lifti tercih edin. Böyle bir modifikasyona kalkışıyorsanız herhalde tanıdığınız bir otomobil tamircisi de vardır...

 

Alttakiler söküldükten sonra üst kolay. Ancak farı çıkarıp takarken radyatörün önündeki ince ızgarayı da ya sökün ya yerinden oynatın (her iki yanda birer cıvata ile tutturulmuş).

 

Farı söktükten sonra güzelce bir yıkayın!

Sonra sökmeye başlayacaksınız. Oldukça zahmetli bir iştir bu. Isı tabancası ile ısıtıp tornavida ile kanırtarak çepeçevre açıp öndeki polikarbonat bölümü arkadaki siyah bölümden ayıracaksınız. Başlamadan önce halojen ampulü çıkarın ve camını ellemeden uygun bir yerde saklayın. Ne olur ne olmaz. Henüz geri dönülmez aşamaya gelmedik J

 

Artık iki parçamız var. Sağdaki resme aldanmayın. Heyecanlanıp merceği öylesine oturtmuşum reflektörün içine J

 

 

Reflektörün içindeki ampul takkesinin vidasını söküp takkeyi dışarıya aldıktan sonra geri dönüşü olmayan aşamaya geliyoruz. Arkadaki delik büyütülecek. Oldukça sağlam bir malzemeden yapılmış olan reflektörü kesebilmek kolay değil. İlk olarak yerinden sökülmesi gerekiyor. Farın arka kapağını torx tornavida ile açıyoruz. Sonra arkadan iki torx vidayı sökerek reflektörün dış yanını kurtarıyoruz. İç yanı için ise güçlü ama dikkatli (elinizi ciddi bir şekilde kesebilirsiniz!!!)  bir hamleyle öne doğru çekip hatta bu iş için bir tornavidadan kanırtma yardımı alıp reflektörü tamamen kurtarıyoruz.

 

Arka deliği yaklaşık 1.5 cm genişleteceğiz çepeçevre. Tabii burada elinizdeki mercekler önem kazanıyor. Siz onlara uygun planlama yapmalısınız. Kesilecek bölüm keçeli kalemle işaretlenip 2-3 m aralıklarla 3 mm uçla delikler delinecek. Sonra delikler birleştirilip kesme işlemi tamamlanacak. Aslında delikleri birleştirmekle uğraşmak gerekmiyor. Arkadaki kalın kesimleri bir yan keski ile kesip sonra bir pense ile atılacak parçayı kanırtıp parçalamak mümkün. Delikleri iyi deldiyseniz reflektöre bir zarar gelmeyecektir.

 

 

 

Sonra reflektörleri yerine oturtup arkaya üç ya da dört delik delinmesi gerekiyor. Tam tutturmak güç ama imkansız değil. Kaldı ki birkaç fazla deliğin hiçbir zararı olmaz. Nasıl olsa artık reflektörlük yapmayacak ve oralar da görünmeyecek.

  

 

 

Şimdi sıra sonraki adımlarda.

Ne kadar özen gösterirseniz gösterin, far geometrisini doğru olarak tutturmanız hemen hemen imkansız. Gerçi far mekanizmasının yeterli ayar sahası mevcut ama yine de mercekleri en uygun nötral pozisyona yakın monte etmekte yarar var. Unutmayın, montaj yapılıp far kapatılıp yapıştırıldıktan sonra içine müdahale şansınız olmayacak. İkinci bir sıcak sökme takmayı kaldıramaz farın gariban termoplastik arka kapağı J

Demek ki bu aşamada elektriksel bağlantılar hazırlanacak ve farlar kapakları açık halde yerlerine monte edilip gece kontrol edilecek. Ya da varsa bildik bir far ayarcısı ona gidilip ayar yaptırılacak.

 

ELEKTRİK BAĞLNTISI

Burada iki seçeneğimiz var. Birincisi varolan tesisattan azami faydalanarak en az kablo salatası ile işi kotarmak. İkincisi aküden tamamen yeni bir hat çekmek. Ben ilkini tercih ettim. Açıklamasını hemen yapayım: Eğer Focus’un elektriksel şemasına bakarsanız, uzun ve kısa far rölelerine direkt olarak aküden hat geldiğini ve onların daha sonra sağ ve sol için ayrı sigortalardan geçip farlara gittiğini görürsünüz. Uzun farlar 55 W olduğuna göre ve bizim Xenonlar 35 W olduklarına göre, tesisatın o akımı kaldıramama sorunu olamaz. Sadece ilk ateşleme için sigortaların değiştirilmesinde fayda var. 10A yerine 15A ya da 20A olacak şekilde. Bende 20A sigortalar vardı ve onları kullandım.

Bu aşamada yine iki seçeneğimiz var. Birincisi, sigorta kutusunda, uzun far rölesinin kontrol ucu ile kısa far rölesinin kontrol ucu arasına 1N4001 gibi standart bir diyot bağlamak. Bu diyot uçlarına (anoda kırmızı, katoda siyah) kablo lehimlendikten sonra sıcaklık ile daralan borularla tamamen izole edilmeli. Sonra uzun ve kısa far röleleri çıkarılıp kablo uçları araya sokularak röleler yerine takılmalı. Anot uzun far tarafında olacak.

 

 

 

Açıkçası ben sigorta kutusuna bu kadar kolay bir müdahaleyi gözümde canlandıramadığım için ilk aşamada başka bir çözüm düşündüm. Elimde peak akımı 400A, sürekli akımı da 6A olan dev diyotlar vardı. Onları kullanarak her bir farın içinde aşağıdaki şemaya göre bağlantı yaptım.

Karaköy’de çok değişik bir izolasyon bandı bulmuştum. Gererek uyguluyorsunuz ve çok güvenli bir şekilde izolasyon sağlıyor. Tüm bağlantıları onunla sardım.

Sonra paranoyak yanım devreye girdi J Şimdi bakın... Normalde kısalar yanarken diyottan akım geçmiyor. Ama uzunlar yanarken geçiyor. 35W ve 12 V yaklaşık 3 A akım demek. Bu diyotta, 3A akımda yaklaşık 0.8-0.9V gerilim düşüyor. Nereden baksanız 2.5-3 W eder bu! Diyotun çevresi özel bantla sarılı. Isıyı atacak bir yeri yok yani!!! Acaba yanar mı??? Yani diyot bozulsa sorun değil de yangın??!!

O zaman başta söylediğim sigorta kutusu çözümüne döndüm. Toplam 10 dakikamı ya aldı ya almadı J Çok kolaymış... Artık, uzunlar yanarken kısa far rölesi de çekmiş olacağı için ballastlara direkt 12V gidiyor. Farın içindeki diyot devre dışı kalmış oluyor. Böylesi çok daha güvenli. Resim burada...

 

 

Eğer baştan bunu yapsaydım far içindeki bağlantı şu şekilde basitleşmiş olacaktı...

 

 

Tabii iş  burada bitmiyor. Farın iç bağlantıları yapılıp, uzun far rölesi de bağlandıktan sonra (bu röle otomobilin uzun far rölesi değil, bixenon farın rölesi, karıştırmayın) ballastların uygun yerlere montajı kalıyor. Tabii şimdilik nihai montajı yapmıyoruz. Ama nereye monte edebiliriz diye bakınıyoruz. Bir kere kabloların farın arka kapağından çıkacakları yuvalar açılacak ve izole edilecek.

 

 

Ballastlar iki parça. Birisi kumanda ünitesi (metal olan). Diğeri de muhtemelen yüksek gerilim trafosu (siyah olan). Kablo uzunlukları (kısalıkları!) ciddi bir sorun.

 

 

 

 

 

Sonuçta bağlantılar yapılıp farların yanıp yanmadığı, selektör yaparken uygun şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek. Herşey yolunda ise gece olması beklenip kaba ayar yapılacak. Bu kaba ayar yapılırken far yükseklik ayarı 0’da olmalı ve far ayar vidaları da ortalarda bir konuma ayarlanmış olmalı.

Kaba ayar sonrası farlar tekrar sökülecek ve merceği tutan vidalar ve somunları, çift komponentli hızlı epoxy yapıştırıcı ile sabitlenecek. Sabitlenecek vidaları görüyorsunuz...

 

 

Artık ön kapaklar kapatılabilir. Bu amaçla en az 20 adet minyatür işkence satın alın. 4’lü paketleri Bauhaus’ta 1.75 YTL. İsterseniz 40 adet alın ve iki farı aynı anda kapatın.

Öncelikle ısı tabancası ile arka siyah kapağı bölüm bölüm ısıtın ve açarken deforme olmuş olan kenarı elden geldiğince düzeltin. Klipsleri uygun pozisyona getirin. Bu iş bitince ön polikarbonat kapağı elden geldiğince eski yapışkanlardan temizleyin. İçini iyice temizleyip kurulayın. Hav bırakmayan bir bez kullanın!!! Çepeçevre makul bir kat siyah silikon sürün. Dikkat! Siyah acrylic sealant değil siyah silicone sealant!!! Sonra kapağı kapatın. İşkencelerle çepeçevre sıkın. Sonra da ısı tabancası ile yardımcı olun. 1 saat bekleyin. Artık farınız hazırdır. Otomobile monte edebilirsiniz...

 

 

 

GERİ                          ANA MENÜ