FAR ANAHTARI

Mavi LED Modifikasyonu

 

ÖNEMLİ NOT: Olabilecek herhangi bir aksaklıktan dolayı sorumluluk kabul etmemin mümkün olamayacağını, yapacağınız her modifikasyonda sorumluluğun tamamen size ait olacağını özellikle hatırlatmak istiyorum.

 

Evet 2005 modifikasyon mevsiminin açılışını yapıyoruz. İlk olarak far anahtarının yeşil LED’lerinden kurtulmak gerekiyor. Öyle ya, güzelim Indiglo gösterge panelinin yanında yeşil LED’ler hiç de güzel durmuyor.

Bu amaçla nette kaynaklar var. Değişik far anahtarları mevcut ayrıca. Örneğin ön sis farlı ve sis farsız modeller var. Bunların da kendi içlerinde gösterge aydınlatma ayarlı olanı ve olmayanı var. Yani temel olarak 4 farklı far anahtarı mevcut.

Bendeki model ön sis farlı ve aydınlatma ayarı olmayan model. Reosta demeye dilim varmıyor çünkü sistem reosta mantığı ile çalışmıyor. Bir potansiyometre bir entegre ve muhtemelen bir MOSFET transistör üzerinden büyük olasılıkla PWM (pulse width modulation) tekniği ile panel aydınlatmasını ayarlıyor.

Bu modifikasyonda bizi en çok rahatlatan husus orijinal aydınlatmanın da LED’lerle yapılmış olması. Polariteye dikkat edilerek LED’ler değiştirildiğinde iş bitiyor.

Bu amaçla Karaköy’den 24 adet (diğer modlar için de gerekecek) 3 mm çaplı mavi LED aldım. Tanesi 50 YKr.

Sonra direksiyonun altındaki raf şeklindeki plastik panel söküldü. Toplam 5 vida ve sol üstte bir klips ile yerine monte edilmiş durumda ve sökülmesi çocuk oyuncağı. Hemen peşinden sol hava çıkışının çevresindeki panel hava çıkışı ile birlikte çekilip klipslerinden kurtarıldı ve çıkarıldı. Far anahtarı net olarak ortaya çıktığında toplam üç vida ile monte edilmiş olduğu ortaya çıktı ve söküldü. Arkadaki kablo bağlantısı, alttaki klipse basılıp serbestlendi ve ayrıldı.

Görünüm böyle:

 

İnce bir tornavida ile dört adet klips hafifçe gevşetilerek üst kapak ayrıldı. Sol üstteki yeşil şey tornavidanın ucu. Klipsi işaret ediyor.

 

 

 

Üst kapak ayrılırken far anahtarına biraz takılıyor ama plastiğin elastikliğini kullanarak ayırabiliyorsunuz rahatlıkla.

 

Bu sefer arkadaki 4 klipsi hafifçe kanırtarak ara kapağı ayırıyoruz ve karşımıza plaket çıkıyor. Sağdaki potansiyometreye dikkat edin. Montaj sırasında ara kapaktaki far yükseklik ayar düğmesine doğru olarak oturması şart. Eğer panel aydınlatma ayarı da varsa benzer bir potansiyometre daha göreceksiniz. Onun da konumuna dikkat edin.

 

 

Bu aşamada, plaketi kenarlarından hafifçe kanırtarak yerinden çıkartıyoruz.

 

 

Sonra her LED’in polaritesini kontrol ediyoruz. Ben bu amaçla masamda bulundurduğum güç kaynağını kullandım. 5 V çıkışından 1k dirençle kablo alıp her LED’i tek tek kontrol ettim ve şemasını çıkardım. Sizin işinizi kolaylaştırmak için, yazının en sonunda polarite şemasını veriyorum.

 

Peşinden arka sis farının sarı LED’i dışındaki tüm LED’leri söktüm. Ancak LED’ler o kadar zayıf ki tümü parçalandı. Kullandığım havya 30 W olmasına rağmen dayanamadılar. Daha da kötüsü iki yerde plaketin yolları kalktı L Bu gerçekten de rahatsız edici idi. Sonuçta yeni LED’leri polaritelerine dikkat ederek yerlerine lehimledim. Hasar gören iki yol yerine iki tel köprü lehimledim. Burada tel köprüler görülüyor.

 

 

Sonra yine 5V güç kaynağımı ve 1k direncimi kullanarak tüm LED’leri kontrol ettim. Bunu yaparken tam lehim noktalarından değil, yolu izleyerek daha uzaktaki noktalardan yaparsanız LED’lerin iyi lehimlenip lehimlenmemiş olduklarını anlayabilirsiniz. Nitekim bir LED’in bozuk olduğunu görüp değiştirdim. Sonra LED’lerin diplerine önden birer küçük damla japon yapıştırıcı damlattım.

 

Sökme işlemlerinin tersini uygulayarak montajı tamamladım ve anahtar grubunu otomobildeki yerine monte ettim. Görüntü gerçekten de hoş oldu.

 

 

 

 

Bu arada dijital fotoğraf makinem geçici bir süre için bende değil. Bu nedenle resimleri bir telefon ile çekmek zorunda kaldım. Kaliteleri düşük de olsa yeterli bilgi verdiklerini düşünüyorum.

 

Bu modifikasyonda en önemli nokta plaketin hassasiyeti. Lehim sökme ve lehimleme sırasında yollar zarar görebiliyor. Uygun ekipman ve daha da önemlisi sabırla başarılabilecek, bana göre orta zorlukta bir modifikasyon.

 

Burada da LED polariteleri şeması. Kırmızı noktalar anot yani artı kutupları göstermektedir.

 

  

 

 

GERİ                                     ANA SAYFA