ÖNEMLİ NOT: Olabilecek herhangi bir aksaklıktan dolayı sorumluluk kabul etmemin mümkün olamayacağını, yapacağınız her modifikasyonda sorumluluğun tamamen size ait olacağını özellikle hatırlatmak istiyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 


  

 

Önce normal bir ampulü alıyoruz. Varsa bir kumpasla iki ucu arasını ölçüyoruz. Yaklaşık 38 mm. Standart olduğu için sizin tekrar ölçmenize gerek yok J

 

  

 

Her iki ucundaki metali bir pense yardımıyla ayırıyoruz (elinizi kesmeyin!!!) Metal başlıkların içinde kalan camları ve dolgu maddesini, metali penseyle biraz deforme ederek, sonra da içini kazıyarak tamamen temizliyoruz. Montaj aşaması için bu çok önemli!

 

  

 

Delikli bir pertinaks parçası alıyoruz. Gördüğünüz ölçüde kesiyoruz. “Ne ölçüsü” demeyin. Delikleri sayın. Standart 0.1 inch aralıklı pertinaksta sayıyla ölçü tutar merak etmeyin. Eğer tam ölçü isterseniz 28 mm X 8 mm uygun olur. Sağda ampul camı ile pertinaksın karşılaştırılması. Sonuçta pertinaks camın yerine geçecek. İsterseniz köşeleri milimetrik olarak törpüleyin.

  

 

Beyaz LED’lerin en minyatürlerini (ama SMD değil!) alıyoruz. (SMD = Surface Mounted Device yani bilgisayar parçalarından tanıdığımız, yüzeyden montajlı elemanları ifade ediyor). Burada o LED’lere gerek yok. Bu beyaz LED’ler 3.6 V @ 20 mA spesifikasyonunda ve bu da standart. Otomobilde normal gerilim aslında 12 değil 14.4 V olduğu için dört LED kullanıyoruz (4 X 3.6 = 14.4 !!!, tesadüfe bakın J).LED’leri ilk ve son delik boş kalacak şekilde pertinaksa yerleştiriyoruz. Soldaki resme dikkatli bakarsanız LED’lerin bir bacağının diğerinden uzun olduğunu göreceksiniz. LED’ler kutuplu elemanlardır. Uzun bacak anottur (yani + gerilim oraya bağlanacak). İşte bu nedenle pertinaksa yerleştirirken dört LED’in de aynı yönde olduğundan emin olmalısınız.

 

  

 

Böyle bir yardımcı el hiç de fena olmaz. Lehimlemek için ters çevireceğiz ve tüm LED’ler yamuk yumuk duracak. Tespit etmeliyiz. İsterseniz damlanın da yarısı kadar bu plastik yapıştırıcıdan kullanabilirsiniz.

 

 

 

Ama daha iyisi sıcak silikon. Çok az! Aman dikkat…

 

  

 

Artık ters çevirebiliriz ve lehimleyebiliriz.

 

  

 

Her LED’in komşu LED’e bakan ayağı komşu LED’e lehimlenecek. Sağda bitmiş hali. En baştaki ve en sondaki LED’in dış bacakları dışında kalan bacaklar yan keski ile kesilmiş durumda.

 

  

 

LED’ler seri bağlı olduğu için birindeki sorun (bozukluk, ters kutuplama) tüm ampulü etkiler. O yüzden mutlaka bu aşamada test ediyoruz. Gayet güzel ve parlak yanıyor.

  

 

Şimdi metal şapkaları takacağız. Normalde sivri uçlarında lehimle kapalı bir delik vardır. Orayı havya ile ısıtıp baştaki LED’in bacağını dikkatlice geçiriyoruz. Pertinaksi metal başlığa iyice oturtup LED bacağını lehimliyor ve fazlasını yan keski ile kesiyoruz. Sağda bitmiş hali. Arka yüze ve metal başlık içindeki boşluklara biraz sıcak silikon iyi olur. Hatta LED’lerin merceklerine gelmemesi koşuluyla ön yüze de sıcak silikon sıkılabilir.

 

 

Bunları yerine (örneğin plaka lambası) takarken kutuplara dikkat etmek gerekir. Bu LED’lerin ters gerilim dayanımı 5 V’dur. Dört LED olduğuna göre 20 V eder. Yani otomobildeki 14.4 V, ters bağlanırsa bir zarar vermez. Ancak ampul de yanmaz. Takıp mutlaka denemek gerekir. Yanmıyorsa bir de ters çevirip denemek gerekir.

 

Maliyet:

4 LED 4 X 0.75 YTL

1 ampul (0.25 YTL)? (Emin değilim ama oldukça ucuz bunlar benzincilerde)

 

Emeği, pertinaksı, sıcak silikonu ve lehimi ( Bunlar ölçülemiyor çünkü J) saymazsak toplam maliyet 3.25 YTL

 

 

GERİ                                     ANA SAYFA